Saturday, June 13, 2009

beli? x beli?

ISO odit hari jumaat lepas abis cepat giler2... oditor dah sibuk sgt nak blk... lbh kurang pukul 2.30ptg dah wrap up pon..

happy jugak la... pass the audit with no major and minor findings.. observation pon tak dak.. just a few OFI...

x pe lah tu...

so ptg jumaat dapat la kitorang blk awal... ahahahahaha... tepat jam tunjuk 5.30 kitorang dah pakat2 shutdown pc memasing... bos pon x terkata pape bile tgk kitorang ramai2 dah jalan nak gi scan out.. cume senyum2 jek... sori lah bos... it's FRIDAY!!! x dak sape yg sudi nak stay back... hhehehehehe..

blk2 tu lepak2 kat dpn umah ngan mak... sembang2.. masuk ler ke topik membeli rumah... hmmmm... dah lama dah aku fikir kan... sampai bila lah aku ni nak menumpang jek ngan mak ngan abah... ntah bila lah nak mula berdikari...

kalau nak tunggu incik suami blk pon... masalah nya.. aku x tau bila lah agaknya incik suami ku nak bertukar ke sini... adussssssssssss...... penat sungguh la nak berfikir ni...

then, mlm tu aku ajak mak ngan abah gi umah adik aku kat Desa Paya Mengkuang... hajatnya nak bertanya2 lah... mintak pendapat sket ke... aku rasa since aku ni kalau nak kuar dr rumah mak dan duduk rumah sendiri pon... aku akan duduk berseorangan, elok rasa nye kalau aku cari rumah yg dekat kg ni aje.. tu yg dok bertanya2 ngan adik aku pasal rumah kat area die tu...

skang nih adik aku dok kat Apartment Seri Mengkuang... Since kat area situ banyak lagi rumah yg kosong, dan dekat ngan kampung halaman... cam ok jugak la kalau beli rumah kat situ... tp... tgk lah nanti cam mana......... banyak lagi nih nak kena fikir.. ye lah, beli rumah bukan cam beli keta ke.. moto ke..

hmmm... kalau aku jadi beli rumah kat situ pon.. kengkawan aku dah byk yg dok situ... haaaaaa... ok jugak tu... x kisah lah kalau kat ofis muka tu.. kat rumah pon muka tu... at least rasa selamat lah sket berada di kalangan org2 yg kita kenal... x gitu??? hahahaha...

ape2 pon.. nanti lah fikir...

setakat ni yg aku dah fikir2kan...

  1. rumah itu masih di kg halaman aku
  2. kawasan nya masih kawasan kg
  3. tersangat lah dekat dgn rumah adik aku (kalau aku amik yg sebelah pintu rumah die laa.. masih boleh pilih ok?)
  4. senang kalau mak ngan abah aku nak datang
  5. gi keje? same jek jaraknya... lbh kurang je ngan rumah aku skang.. mungkin beza dlm 5-10 minit jek
  6. babysitter untuk nawfal??? oh, nawfal masih boleh ku hantar ke rumah mak..
  7. kawan2 kat tempat kerja pon ramai yg dah beli rumah kat situ..

tentang rumah pulak..

  1. owh.. harga?? dlm 91k (after discount maybe around 83k)
  2. rumah ok.. 42' X 21'6" standard 3 bilik tidur 2 bilik air
  3. ade pak guard (yg kadang2 xde...)
  4. free legal fee
  5. pendahuluan 1%
  6. instalment, x tau lg.. kena gi bincang ngan bank..

hmmmmmm... cam mana eh??





7 comments:

::Umi Sufira:: said...

Jannah, betullah kalau nak beli rumah ni macam2 kena fikir...macam mimi dulu pernah melakukan kesilapan beli rumah kat Kajang..tiba2 pindah pulak Johor sebab dapat peluang kerja yang lebih baik...bila jual balik rumah tu untuk beli rumah lain, minus terlalu banyak....so kesimpulannya fikirlah masak2 sebelum beli rumah and adakah tempat kerja kita sekarang tuh akan kita kerja sampai bila2..Good Luck!;)

Mummy Dasy said...

Kak, kena pk panjang baik & buruk mcm kite umah ad tp x dok pun sewakan, kumpul harta selagi muda..
mule2 nak dok tp bile pk baik dok dekat ngan ibu sng jaga anak2 coz 1 kat Sri Orked, Taman Tun Aminah & 1 lagi kat Taman Mas,GP adeh jauh ah plak

l i e y n said...

pasal assets ni, kalau ada duit jalan aje...esp rumah...harga memang takkan turun punya...
kalau dah banyak kebaikan yang dah di listkan....tak yah pikir, teruskan aje...

♥Hernee Nazir♥ said...

fikir btul2 dulu..klau beli bgus gak bjiran kite..kt snae pn blum ade geng yg best2..yg ade pn cam ahli msyuarat tngkap jek..hahaha..

nk hasut lagi ni..beli la..beli la..hehehehe

CiKaYu said...

rumah tu asset..tak rugi beli...bnyk kebaikan tuk masa depan....

mamaDhea said...

belilah klu dah berkenan & mampu.. bkn senang nk dpt rumah yg kita berkenan & affordable.. :D

Umi Nawfal said...

terima kasih atas pandangan & nasihat..!! saya pon dah habis fikir dah ni.. dah habis jugak berbincang2 dgn incik suami & famili.. dan dah habis jugak buat survey...

maka keputusan pon telah dibuat..

tunggu saja...