Friday, June 05, 2009

antibiotik vs probiotik????

sila jgn jeleskan saya ye...

hari ini pagi2 saya bersiaran dr rumah.. mmg best kalau cuti... hehehehe

tapi pg ni yg x best nye anak saya x berapa sihat... start dr mlm td... batuk dan selesema... walaupon mlm tido x lena pg td jam 6 die dah duduk terponggok kat atas tilam... sian anak umi.. nak tido pon serba x kena ye....

since nawfal dah bgn awal... pg nih saya bawak lah nawfal jalan2 kejap kat luar rumah... amik udara segar (owh.. duduk di kampung mmg best..!!!)... amik cahaya matahari pg... kan bagus utk kesihatan...

panas badan nya dah kurang sket... smlm sblm tido dah kasi ubat.. kunun2 supaya nawfal dapat tido lena.. huh.. tp x lena pon... sekejap2 asik bgn jek.... x pe lah.. nasib ler uminya x keje hari ni.. layannnnnn...

pg ni saya x kasi ubat lg... bukan ape... saya x suka lah kasi anak saya makan ubat byk2... lgpon x bagus.. kalau setakat demam sikit2 tu x payah lah kasi ubat... macam yg saya baca kat dlm MW, ruangan kanak2 dr doktor pakar kanak2 , dr. norlaily...

die cakap kalau anak demam sikit2 tu jgn mudah sgt kasi ubat... nnti ubat tu akan membunuh bakteria baik dlm badan die... bakteria baik nih peranan nya memberi die ketahanan dr penyakit... bayangkan lah... kalau bakteria baik tu byk yg mati... sian budak... mmg dah xde ketahanan badan sendiri... kalau sakit sikit2 pon akan sentiasa perlu bergantung dgn ubat... haaaa... cam tu lah yg saya baca...

ada kawan kat tempat keje pulak ckp... mmg betul tu kata die... pastu die ckp doktor anak die pesan... jgn suke sgt bg anak mkn antibiotik... bg probiotik.. hape mende probiotik tu??? saya pon x paham sgt ape die cakap semalam... huhuhuhuh... x masuk kat otak.. time die cakap tu tgh buat keje... x concentrate la... hmmm... ade sesapa tau pasal probiotik nih????

citer la kat saya.... saya pon takut jugak nak memandai2 nih... sape x sayang anak oi...!!!


beginilah wajah si bujang umi yg sakit sbb umi x keje... kalau hari umi keje, die x sakit.. hihihihi... nenek yg cakap tawwww...







umi yg cuti hari ni...

9 comments:

Queenin Murni said...

oohh!! mmg dengki tgk kamu bercuti!! :P

♥Hernee Nazir♥ said...

alahai sdihnye muke nawfal tu..muke org x shat..

MommyDania said...

aah..jeles! tp xpe, kena jaga nawfal. get well boy!

Siti @ nurie said...

he he he..dia tau mak dia cuti tu...mia pun tgh demam..tapi demam tumbh gigi geraham...bestkan suasan kampung..nyaman je

hajarus said...

betul la tu kak, jgn kate baby.. hajar pun klu demam xsker nak manjekan sangat ngan ubat... t dah terbiasa.... sampai ble2 pun klu sakit xmakan ubat mesti lambat nak sembuh.... nikan babykan kak...
sian nyer kat nawfal.... semoga naufal cepat sembuh yer...

Umi Nawfal said...

murni,
daku mmg suke sgt bila xyah gi keje..

hernee,
kate neneknye.. berlakon jk tu..

Umi Nawfal said...

achic,
itu lah upah di hari cuti!! si nawfal asik bergayut kt umi jek..

siti,
anak2 lg pandai dr kita tau.. nk sakit pon pilih hari.. keh keh keh..

Umi Nawfal said...

hajar,
itu la pasal.. dah umi nya pon mmg jenis x suke mkn ubat.. anak pon nk di ajar gak.. hihihihihi...

mama uzma said...

huhuhu...
siannya nawfal...
sama la ngan uzma..selsema&semput
hari baru je baik....