Thursday, April 09, 2009

sakit mulut



nawfal suke sgt nak jelir2 lidah sekarang nih...! heran jugak! sblm ni x de pon wat camtu.. dah dekat seminggu die wat perangai cam ni baru tau kenapa..

rupa2 nya bukan die sengaja suke2 nak jelir2 kan lidah tu.. tapi die sakit mulut daaa..

semalam baru tau! tu pon pasal ade nampak putih2 kat atas lidah same keliling mulut die.. bgn pagi2 tu tgk mulutnya ade putih2.. ingatkan belen susu ke hape.. rupa2 nya sakit mulut laa.. mak kate petua org tua2 kalau anak sakit mulut, tumbuh bintik2 putih tu maknye la kena bersihkan mulut.. hapooo!??

time mandi tu kena lah mak nya basuh2 mulut, bersihkan lidah sumer.. time gosok gigi tu saya beruslah lidah saya serta seluruh mulut saya.. sampai termuntah2 di buatnya.. wekkk! geli lidah mak! konon2 nye sikit je lah tu... x yah gi klinik dulu..

bagusnya nawfal.. x pulak nampak cam org sakit, xde ngaruk2 ke hape.. siap boleh ikut umi die gi praktis nari zapin lg tawww.. balik umah ptg tu pon elok jek..

tapi... bile malam.. dah mandi2 tu.. tetiba die ngamuk2.. kasi susu cap gantung x mau, susu botol pon, x mau...! uihhh.. maknye dah termuntah2 pon x baik sakit anaknye.. sudah nya bawak jugak gi klinik mlm td..

sampai klinik nasib baik xde ramai org.. terus masuk jumpa doktor.. bile doktor tu tanye, "nawfal ye.. kenapa ni.. apa masalah..." tetiba nawfal jelir lidah kat doktor tu! dah tu jelir panjang2 lak tu.. hahahaha.. tergelak lak si doktor.. "owhh.. itu masalah nye ye.. sakit mulut ye.. tu sbb panas tu, pastu sbb kena jangkitan kuman tu.."

haaa.. umi tau sbb ape kena jangkitan kuman tu.. nawfal ni kan, paling suke korek2 mulut die taww.. habis sepuluh jari tgn sumer die masukkan kat dlm mulut. adoi aiii... cam mano lah nak soh ekau buang tabiat korek2 mulut tu nak oi... tgn kotor2 ekau jolok lak dlm mulut.. tu pasal la mulut kena jangkitan kuman..

agaknya mmg nak kena bungkus lg tgn die nih tau!! cam time kecik2 dulu.. pakai sarung tgn..

haaa.. kan dah dpt ubat.. nak kena mkn ubat pulak! nasib baik lah bukan jenis budak yg melenting2 kalau nak mkn ubat.. rilek jek telan ubat time umi picit kan kat mulut die tu.. fuhhhhh!

cepat baik ye nak! susah hati umi kalau nawfal x mo nyusu tau.. minggu depan ade appoinment kat klinik...




2 comments:

MommyDania said...

apa logiknya anak sakit mulut mak dia kena berus gigi/lidah bagai? mak xphm la dek non.

Umi Nawfal said...

hahahahaha.. tu lah pasal.. x paham jugak! keh keh keh.. petua lah konon kan.. sudahnya mak jugak yg sakit mulut nak termuntah!!